Anime. Naruto. Sasuke & Sakura

Înainte de a începe să postați, vă sfătuim să citiți REGULAMENTUL forumului! Dacă vă veți face cont, vă rugăm să nu uitați de forum și să fiți activi. Sperăm că vă veți distra și că vă veți face noi prieteni. Have fun :)

Anime. Naruto. Sasuke & Sakura

That's my ninja way!
 
AcasaPortalInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Pierre-Auguste Renoir

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
grungie
Sennin
Sennin
avatar

Aptitudini :
Sex : feminin Varsta : 20
Localizare Localizare : god knows
Nr. mesaje Nr. mesaje : 230
Puncte : 302
Reputatie Reputatie : 54
Stare de spirit Stare de spirit : chilling, killing

MesajSubiect: Pierre-Auguste Renoir   Sam 10 Oct 2015, 22:24

 
Pierre-Auguste Renoir
(1841 - 1919)


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]


     Pierre-Auguste Renoir (n. 25 februarie 1841, Limoges - d. 3 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer) a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator - împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne - al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă și portretele l-au îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influența luiIngres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept "pictorul bucuriilor vieții", Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenței sale.
 
     Viața și opera
 
 
Pierre-Auguste Renoir s-a născut la 25 februarie 1841 în Limoges. Tatăl său a fost croitor. Copilăria și-a petrecut-o înParis, într-un cartier apropiat de palatul Louvre. La 13 ani lucrează deja ca pictor de porțelanuri, mai târziu pictează evantaie și jaluzele, reușind să strângă o sumă de bani pentru a putea studia pictura. Timpul liber îl petrece la Louvre, unde copiază lucrările expuse în muzeu. După un scurt timp petrecut în școala pictorului Charles Gleyre, în 1862 este admis în Académie des Beaux-Arts din Paris. La școala de pictură a lui Gleyre cunoaște și se împrietenește cu Claude Monet, Fréderik Bazille și Alfred Sisley care studiau și ei pictura. Ei resping arta somptuoasă acceptată în acel timp de "Salonul Oficial", celebra expoziție anuală pariziană, unde lucrările erau admise după o selecție minuțioasă. A fost coleg și cu pictorul român Nicolae Grigorescu. 
Renoir reușește să expună în 1865, dar în anul următor este respins, împreună cu Manet și Cézanne. Lucrul se repetă și în 1867. Renoir se mută, împreună cu Monet, în casa lui Bazille din strada Visconti. Bazille dispune de mijloace financiare grație averii tatălui său, cei trei prieteni lucrează împreună toată ziua, iar serile și le petrec la cafeneauaGuerbois, loc de întâlnire a avangardei artistice.

În 1869 Renoir petrece mult timp la Bougival, împreună cu Monet. În 1867 și 1970 expune din nou la Salon. Moartea prietenului său, Bazille, căzut pe front în 1870 în Războiul franco-prusac îl afectează profund. După sfârșitul războiului, îl vizitează des pe Monet, care locuia atunci la Argenteuil, în apropiere de Paris. Vin aici și Sisley, Pissarro și Manet, pentru a picta împreună. 
Cei patru fondează asociația Société d'artists, care organizează în 1874 prima expoziție a impresioniștilor. Câțiva colecționari încep să se intereseze de pictura impresionistă și unele pesoane influente îi comandă portrete. La sfârșitul anului 1879 pleacă în Italia, unde descoperă pe marii maeștrii ai Renașterii. Renoir începe săși formeze propriul său stil. Personajele scoase în evidență cu contururi ferme din fundalul deschis al pânzelor sale amintesc de fresceleitaliene, iar trupurile albe ca porțelanul trimit la arta lui Ingres (période "ingresque").  


Pânza "Les grandes baigneuses", pictată în 1884 și expusă în 1887, aparține acestei epoci.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]


În 1889 se mută la Chateau des Brouillards, în Montmartre și, în 1890, se căsătorește cu cu Aline Charigot. Directorul "Academiei de Arte Frumoase" îi achiziționează tabloul "Jeunes filles au piano" (1892), care ajunge încă în timpul vieții artistului într-un muzeu. Pe măsura înaintării în vârstă, liniile lui Renoir devin mai blânde și artistul se îndreaptă către un stil mai armonios și mai fin (période "nacrée").

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Artistul este chinuit de o paralizie parțială și de reumatism. Medicii îi recomandă o climă mai blândă, motiv pentru care în 1907 își cumpără o proprietate la Cagnes-sur-Mer, lângă Nisa. În 1919 este distins cu Ordinul Legiunii de Onoare. Ultimii ani ai vieții sunt marcați de moartea rudelor apropiate, de război și de boală. Renoir continuă însă să picteze. Lucrează șezând, cu penelul fixat de mâna dreaptă, dar regretă că nu mai poate picta tablouri mari. "Cred că n-a trecut nici o zi "Le Déjeuner des canotier" în viața mea în care să nu fi pictat" - mărturisește artistul cu puțin înainte de a muri.
Se stinge din viață la 3 decembrie 1919, în casa sa de la Cagnes-sur-Mer (pe care o cumpărase în 1907), după ce a reușit să mai viziteze o dată Luvrul și să-și revadă o serie de lucrări.
 
Printre operele pe care le-a lăsat posterității se numără și "Le Déjeuner des canotiers" (Dejunul vâslașilor, 1881), lucrare ce reprezintă imaginea unor vâslași din Chatou, luând micul dejun în restaurantul Fournaise. Printre personaje se regăsesc și unii dintre apropiații artistului, chiar și viitoarea soție, Aline Charigot, a cărei imagine e surprinsă jucându-se cu un câine. Femeia întoarsă către bărbatul cu pălărie de pai e actrița Ellen Andrée. Identitatea femeii care apare în fundal, rezemată de balustradă e incertă, unii considerând că recunosc trăsăturile lui Jeanne Samary, alții că o văd pe fiica proprietarului restaurantului – Alphonsine. Pictorul însuși e un personaj al propriei lucrări.

Greu de găsit o unanimitate de opinii când este vorba despre opera unui mare pictor. În cazul lui Renoir, experții consideră că aceasta este opera perfectă a marelui pictor.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

 
Interesant e dialogul privirilor personajelor: bărbatul având capul descoperit privește înspre femeia cu pălărie albă, care la rândul ei își îndreaptă atenția spre vâslașul cu pălăria de pai. Vâslașul o privește pe Aline Charigot care își îndreaptă atenția spre cățelul pe care îl ține în brațe, acesta fiind cel care închide spirala. Cadrul creat de Renoir dă privitorului senzația că s-ar putea oricând așeza între meseni. Tabloul „Dejunul vâslașilor” este cumpărat în 1881 de Durand-Ruel care, contrar voinței pictorului, îl expune la cea de-a VII-a ediție a expoziției impresioniștilor.
 
Uimitor este faptul că spre sfârșitul vieții, deși chinuit de boală, Renoir a făcut și sculptură, reușind să conducă în așa fel pe unul din ucenicii săi încât acesta transpunea în operă intocmai ceea ce geniul artistului imagina. Și deși mâinile lui Renoir nu au atins sculpturile, ele au rămas posterității drept opere veritabile ale celui care a realizat chiar și pe pânză adevărate frumuseți.
Din cei 78 de ani ai existenței sale, Renoir a reușit să îmbrace fiecare clipă a celor 60 de ani dăruiți artei în culori și forme strălucite. 


     Citate celebre:


  • "Să lucrezi cu pasiune, acesta este secretul fericirii."
  • "Îmi place o pictură care mă face să doresc să cutreier prin ea."
  • "După părerea mea, tabloul trebuie să fie vesel şi frumos! În viaţă există prea multă monstruozitate ca să mai fabricăm şi noi lucruri urâte."


     Bibliografie:
În realizarea proiectului am participat eu, swab și Ale-chan.
Sus In jos
 

Pierre-Auguste Renoir

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Anime. Naruto. Sasuke & Sakura :: Activitățile Forumului :: Cercuri :: Cercul Artiștilor-